Популациско - просторни карактеристики на населбите од ридско - планинските области во Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2013) Популациско - просторни карактеристики на населбите од ридско - планинските области во Република Македонија. In: Зборник на трудови од Меѓународен научен симпозиум: Ридско - планински подрачја - проблеми и перспективи, 12-15 Sept 2013, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
03. Проф. д-р Никола В. Димитров%2C Охрид%2C 2013%2C Само трудот.pdf

Download (3021Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
03. Проф. д-р Никола В. Димитров%2C Охрид%2C 2013%2C Корица%2C Одбор%2C Содржина.pdf

Download (1258Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се наведени основни популациско-просторни карактеристики на населбите од ридско-планинските подрачја по статистички плански региони. Главно место во текстот има број и поделба на населбите по површина и големина по број на жители. Во оформување на ракописот користен е статистичко-квантитативен метод од кој произлегуваат извесни резултати и заклучоци. Составен дел на ракописот се повеќе табели кои содржат податоци за понатамошни истражувања. Заклучните размислувања се насочени кон утврдување на причините и последиците од состојбата во која се наоѓаат најголем дел од ридско-планинските населби и области во Република Македонија, и давање на насоки за надминување на дел од проблемите. Клучни зборови: Демогеографија, населби, ридско-планински области, стратегија, трансформација, Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 26 Dec 2014 08:57
Last Modified: 04 Aug 2015 09:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7410

Actions (login required)

View Item View Item