Механизми за транзиција од IPv4 во IPv6

Gelev, Saso and Sokolovski, Aleksandar (2010) Механизми за транзиција од IPv4 во IPv6. Годишник на трудови 2010, Прв приватен универзитет „Европски универзитет Република Македонија Скопје“. pp. 841-858.

[img]
Preview
Text
Godisnik_2010-Механизми за транзиција од IPv4 во IPv6.pdf

Download (606Kb) | Preview

Abstract

Без сомнение информатичките технологии станаа значаен дел од нашиот живот. Инженерските иновации значително ги подобруваат мрежните технологии и ги следат во чекор со брза адаптација на компјутерските комуникации. Од друга страна, трендот за конвергирање на сите комуникации, податоци, видео и звук, во еден единствен мрежен протокол доведува до лимитирање на ресурсите за понатамошно посвојување од страна на компјутерско комуникациските базирани сервиси. Адресниот простор на IPv4 не може да постигне да ја услужи се поголемата побарувачка од глобално достапни IP уреди. Со трошењето на IPv4 адресниот простор и со приватниот адресен простор кој се докажува дека е неадекватен за денешните мрежи, се бара еволуирање на Интернет Протоколот во IPv6 (Интернет Протокол верзија 6). Клучот за успешна IPv6 транзиција е компатибилноста со распространета употреба на IPv4 хостовите и рутерите. Одржувањето на компатибилноста со IPv4 паралелно со имплементирање на IPv6 ќе ја олесни задачата за транзиционирање во IPv6. Во овој труд ке бидатат наведени множество од механизми кои IPv6 хостовите може да ги имплементираат за да бидат компатибилни со IPv4 хостови и рутери. Клучни зборови: IPv4, IPv6, Двоен IP Слој Dual IP Layer Dual Stack), Конфигурирано тунелирање, Автоматско тунелирање на IPv6 преку IPv4.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 16 Sep 2013 14:05
Last Modified: 16 Sep 2013 14:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7372

Actions (login required)

View Item View Item