Продолжување на животниот век на безжичните АD HOC мрежи

Gelev, Saso and Kumbarovski, Ilija (2009) Продолжување на животниот век на безжичните АD HOC мрежи. Годишник на трудови, Прв приватен универзитет Европски универзитет-Република Македонија, Скопје, 2009, 2. pp. 727-740. ISSN 1857-6117

[img]
Preview
Text
Godisnik_na_trudovi_2009-EURM-Prodolzuvanje na zivotniot vek na bezzicnite ad hok mrezi-probiena sifra.pdf

Download (392Kb) | Preview

Abstract

Безжични мрежи најчесто се составени од голем број на уреди кои се конструирани така да можат да процесираат податоци, содржат меморија и секако имаат способност за безжична комуникација. Доколку станува збор за ad hoc мрежи, тогаш овие уреди меѓусебно се поврзани преку кратки ad hoc радио врски. Ваквиот тип на мрежи немаат претходно инсталирана (планирана) инфраструктура така што целата комуникација се одвива преку multi-hop трансмисии (пренос) каде што секое теме испраќа пакети до неговиот комуникациски сосед, кој многу често може да се променува. Секое теме во ad hoc мрежата има ограничен извор на енергија (батерија) кој придонесува за негово функционирање, односно му обезбедува одреден животен век. Основен проблем кај безжичните мрежи претставува минимизирањето на потрошувачката на енергијата. Целта на овој труд е обработка на проблемот на broadcast и multicast во големи ad hoc безжични мрежи кои се состојат од повеќе темиња и кај кои е голем бројот на скокови од едно до друго теме. Фокусот ќе биде на правилно искористување на енергијата со цел да се продолжи животниот век на мрежата каде што имаме темиња кои динамички ја контролираат својата моќ за трансмисија. Клучни зборови: Безжични, Ad Hoc, мрежи, minimum-energy мрежи, energyefficiency, broadcast алгоритми, дистрибуирани алгоритми, теме, MLMH протокол, Minimum Spanning Tree

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 16 Sep 2013 14:04
Last Modified: 16 Sep 2013 14:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7371

Actions (login required)

View Item View Item