Последиците од Првата балканска војна во Брегалничко-струмичкиот регион

Cackov, Oliver (2013) Последиците од Првата балканска војна во Брегалничко-струмичкиот регион. In: Струмица и струмичко за време на Балканските војни 1912-1913, 2013, Струмица.

[img] Text
strumica.docx

Download (23Kb)
[img]
Preview
Image
Strumica.PDF

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Штип е град со изразито богата историска традиција. Во него се случувале настани кои имале длабоко значење не само за жителите на овој град туку и за регионот и соседните земји. Сите настани што следувале неможат да се издвојат од контекст на географските обележја на овој град, кој имаат свој придонес што Штип се нашол во жижата на воените страдања и болки. Првата балканска не го заобиколи и вечниот, бунтовен и немирен Штип. Напротив, историјата забележала дека во него и од него тргнувале најзначајните настани врзани си македонската национална историја. Двата антагонистички блока , Антанатата и Тројниот сојуз имале силно и постојано влијание врз балканските земји и влијани на нивните меѓусебни врски. Истовремено овие држави својот развој и проширување го гледале исклучиво преку територијалните проширувања кон соседните односно првенствено кон Македонија. Токму овој заеднички интерес на балканските антагонистички политики нужно иницирале, владетелите на овие држави интензивно да работат како во јавната така и во тајната дипломатија за градење што подобори позиции и договори за идната положба на остатоците од Отоманската Империја. Во тој контекст владите речиси и не обрнувале внимание на расположението на народите, туку само се воделе од своите тесноградни интереси, па дури и жестоко агитирале меѓу населението не бирајќи никакви средства за тоа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Струмица, Балкански војни, последици
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 07 Apr 2014 07:55
Last Modified: 07 Apr 2014 07:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7232

Actions (login required)

View Item View Item