Основни проблеми и особености на руската религиска философија

Stojanov, Trajce (2013) Основни проблеми и особености на руската религиска философија. PhD thesis, University "Ss Cyril i Methodius".

[img]
Preview
Text
Елаборат.pdf

Download (868Kb) | Preview

Abstract

Предмет на овој труд е руската религиска филосфија и нејзините проблеми изнесени првенствено во делата на руските мислители од XVIII век до почетокот на XX век, како и коментарите и обработката на нивната философија во прегледите и историите на руската философија. Целите на овој труд е да се вообличат, формулираат, издвојат и објаснат основните проблеми во рускта религиска философија, како и да се утврдат некои од типичните обележја на истата Задачата е да се детектираат авторите кои ги обработуваат, според нас, фундаменталните проблеми на руската религиска философија, да се утврдат механизмите на нивното апстрахирање, како и да се анализираат за да издвојат особеностите на таа философија. Со ова и да се укаже на значењето на руската философија. IV ХИПОТЕЗИ Главната хипотеза во трудов е: Руската религиска философија има свои типични проблеми и карактеристики и соодветни особени решенија. Двете помошни хипотези ќе помогнат во поткрепувањето на главната хипотеза: - Лоцирање на релевантите автори кои ги артикулираат типичните философски проблеми - Посочување на каркактеристиките на руската религиска философија

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Stojanov
Date Deposited: 06 Sep 2013 12:44
Last Modified: 06 Aug 2015 12:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7205

Actions (login required)

View Item View Item