Мултикултурализам и многујазичност како дел од европската јазична политика

Todorova, Marija and Koceva, Vesna (2013) Мултикултурализам и многујазичност како дел од европската јазична политика. Зборник на Четврта меѓународна научна конференција “Меѓународен дијалог:исток-запад“. pp. 192-195.

[img] Text
M.Todorova, V.Koceva.doc

Download (55Kb)

Abstract

Многујазичноста е природна човечка компетенција. Сите луѓе се потенцијално многујазични и поседуваат способност за владеење не само на еден јазик туку на повеќе и тоа во зависност од условите, потребите и мотивацијата на личноста. Современата методика на наставата по странски јазик има за задача да го поттикне развојот на многујазичната компетенција. Тоа значи дека образовниот систем треба да се посвети на многујазичноста, на предавање на различни јазици паралелно или еден по друг што всушност претставува и предмет на јазичната политика. Овој труд е со цел да се истакне важноста на многујазичноста, да се истакне потребата од поголемо внимание на многујазичната настава во нашите образовни институции, потребата од стекнување на многујазични компетенции и за крај како главна цел на овој труд е да се поттикне и да се испрати порака до наставниот кадар да се стреми кон спроведување на многујазичната настава во наставниот процес преку применување на нови наставни стратегии и техники.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Vesna Koceva
Date Deposited: 05 Sep 2013 08:11
Last Modified: 05 Sep 2013 08:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7165

Actions (login required)

View Item View Item