Историски развој на финансиската глобализација

Georgieva Svrtinov, Vesna and Temjanovski, Riste (2013) Историски развој на финансиската глобализација. Четврта меѓународна научна конференција: Меѓународен дијалог: Исток - запад (култура, славјанство и економија). pp. 682-685. ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
Историски развој на финансиската глобализација.pdf

Download (365Kb) | Preview

Abstract

Глобализацијата е процес кој се однесува на постојан пораст на транснационалните и на светските, економски, социјални и културни интеракции, кои ги надминуваат границите на државите, а кои се помогнати од развојот на технологијата. Економската глобализацијата е степен до кој некоја економија е отворена кон надворешните влијанија. Крајната цел на економската глобализација е претворање на целата земјина топка во единиствен економски простор. Во овој труд, се прави анализа на историскиот развој на финансиската глобализација и на нејзиното влијание на националните држави. Во трудот, процесот на финансиска глобализација се анализира преку мобилноста на капиталните текови во модерната историја. При тоа, се истакнува дека висока мобилност на капиталот имало уште пред 1914 година, т.е. во времето на Златниот стандард. Сепак, од 1971 година наваму, процесот на финансиска глобализација го достигна својот врв, што пред се се должи на интензивниот напредок во технологијата на комуникациите, во последниве години.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: финансиска глобализација, национални држави, мобилност на капиталот, технологија
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 10 Sep 2013 06:35
Last Modified: 07 Aug 2015 09:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7122

Actions (login required)

View Item View Item