Cefixime – лек на избор за вонболничко лекување на долно респираторните инфекции

Sumanov, Gorgi and Sumanova, C. (2012) Cefixime – лек на избор за вонболничко лекување на долно респираторните инфекции. In: III Конгрес на лекарите по општа медицина на Р. Македонија со меѓународно учество, 2012, Ohrid.

[img] Slideshow
br 2 CEFIXIME.pptx

Download (57Kb)

Abstract

Цел: Да се прикаже ефикасноста на Cefixime, цефалоспорин од трета генерација во лекувањето на долно респираторните инфекции во домашни услови. Материјал и методи:Опфатени се 13 болни со опструктивен бронхит, 10 со бронхопнеумонија и 7 со ХОББ. Сите болни се лекувани со Cefixime 400 мг. на ден и соодветна симптоматска терапија во текот на 10 дена. Користени се наодите на рентгенски и лабараториски испитувања и консултативни мислења од пулмолог. Резултати и дискусија: Лекувањето со Cefixime 400 мг. на ден и соодветна симптоматска терапија во текот на 10 дена, доведе до повлекување на физикалниот наод на белите дробови и комплетно оздравување на 11болни со опструктивен бронхит, 8 болни со бронхопнеумонија и 5 болни со ХОББ. Кај останатите болни комплетното оздравување беше постигнато со продолжување на истата терапија од 3-5 дена. Заклучок: Cefixime е лек на избор за вонболничко лекување, во доменот на примарната здравствена заштита. Со овој лек се постигнува рационално лечење од аспект на времетраењето на лечењето и отсуствата од работа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gorgi Sumanov
Date Deposited: 04 Sep 2013 09:14
Last Modified: 24 Feb 2014 09:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7121

Actions (login required)

View Item View Item