Фреквентното потскокнување како метод против нападите со попречување

Cvetanoska, Verce and Bogdanoski, Mitko and Gelev, Saso (2010) Фреквентното потскокнување како метод против нападите со попречување. In: Втора конференција за информатички технологии за млади истражувачи CITYR10.

[img]
Preview
Text
CITYR10 - Фреквентно потскокнување како метод против нападите со попречување.pdf

Download (402Kb) | Preview

Abstract

Иако нападите со попречување кај безжичните мрежи спаѓаат во група на напади кои се најтешки за спречување, нивното забележување, а уште повеќе нивното санирање, претставуваат вистински предизвик. Постојат повеќе техники за откривање и борба против нападите со попречување. Еден од методите за избегнување на овие напади е употребата на фреквентно потскокнување. Фреквентното потскокнување е прочуен пристап по неговото ублажувачко дејство врз ефектите од нападот со попречување. Цел на овој труд е да се прикажат можностите на фреквентното потскокнување, како едно од решенијата за намалување на ефектот на нападите со попречување, како и да се разгледаат и анализираат различните видови фреквентни потскокнувања кои се во употреба.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2013 12:48
Last Modified: 27 Sep 2013 09:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7109

Actions (login required)

View Item View Item