Статистичко QoS рутирање за IEEE 802.11 Ad Hoc мрежи со повеќе прескокнувања

Borisov, Donco and Ognanov, Ognance and Bogdanoski, Mitko and Gelev, Saso (2010) Статистичко QoS рутирање за IEEE 802.11 Ad Hoc мрежи со повеќе прескокнувања. In: Втора конференција за информатички технологии за млади истражувачи CITYR10.

[img]
Preview
Text
CITYR10 - Статистичко QoS рутирање за IEEE 802.11 Ad Hoc мрежи со повеќе прескокнувања.pdf

Download (1019Kb) | Preview

Abstract

Стандардот за квалитет на услуга (QoS) кај мобилните Ad-hoc мрежи (МANET’s) претставува многу поголем предизвик отколку што е случајот со жичните мрежи. Во последната декада доста внимание е посветено на интеграцијата на овој стандард во МANET протоколите. QoS рутирачкиот протокол е составен дел од секое QoS решение. Всушност, неговата функција е да проверува дали јазлите во мрежата се способни да даваат услуги на апликациите во мрежата. Овој протокол игра главна улога во контролата на примање и предавање на информација во сесиите во кои се пренесува информација. Целта на овој труд е да се разгледаат и проучат QoS рутирачки шеми наменети за IEEE 802.11 стандардот за Ad-hoc мрежи со повеќе прескокнувања. Во трудот е представена и симулација на рутирачка шема во која е покажана ефективна крај до крај комуникација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2013 12:52
Last Modified: 27 Sep 2013 09:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7106

Actions (login required)

View Item View Item