Рутирачки алгоритми за услуги во MANET во реално време

Mihajlov, Boris and Sazdovski, Dimitar and Bogdanoski, Mitko and Gelev, Saso (2010) Рутирачки алгоритми за услуги во MANET во реално време. In: Втора конференција за информатички технологии за млади истражувачи CITYR10.

[img]
Preview
Text
CITYR10 - Рутирачки алгоритми за услуги во MANET во реално време.pdf

Download (741Kb) | Preview

Abstract

Мобилните Ad Hoc Мрежи (MANET's) се безжични мрежи со повеќе прескокнувања, каде што сите јазли учествуваат во одржувањето на мрежната конекција. Повеќе од јасно е дека во мобилните средини, каде што јазлите континуирано се движат со големи брзини, обично е тешко да се оддржуваaт и обновaт рутирачките патеки. Кога големината на мрежата е голема и јазлите се мобилни, фреквенцијата на линкот е неуспешна и потрошувачката на енергија на јазлите е поголема. Неуспехот на линкот се идентификува само за време на преносот на пакетите. За да се надмине овој проблем, се користат алгоритми за отстранување на заостанатите патеки после одреден период на пауза на патеката. Целта на овој труд е да се проучат и анализираат протоколите за рутирање во MANET, со цел подобрување на испораката на пакети и намалување на контролните пораки. Ќе бидат анализирани два типа на рутирачки протоколи, и тоа: Протоколи Управувани со Табели и Протоколи на Барање.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 13 Sep 2013 10:51
Last Modified: 27 Sep 2013 09:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7103

Actions (login required)

View Item View Item