DoS напади кај безжичните мрежи и методи за намалување на ефектите од овие напади

Koneska, Elena and Sukarovska-Kostadinovska, Jasminka and Bogdanoski, Mitko and Gelev, Saso (2010) DoS напади кај безжичните мрежи и методи за намалување на ефектите од овие напади. In: Втора конференција за информатички технологии за млади истражувачи CITYR10.

[img]
Preview
Text
CITYR10 - DoS напади кај безжичните мрежи и методи за намалување на ефектите од овие напади.pdf

Download (845Kb) | Preview

Abstract

DoS (Одбивање на Услуга) нападите се едни од најголемите закани на безжичните мрежи. DoS нападот се случува кога противник предизвикува мрежата да стане недостапна за легитимните корисници, или услугите да бидат прекинати или одложени. Овој напад може да ги исклучи сите комуникации во дадена област. DoS нападите на безжичните мрежи навистина е тешко да се детектираат и спречат. Предмет на овој труд е да се разгледаат DoS нападите кај безжичните мрежи, да се опишат некои од методите кои се користат за намалување на ефектите од овие напади и да се изврши анализа на ефикасноста на различните методи на одбрана од напади, во случајов одложување на деавтентикациското барање и автентикацискиот механизам со случајни битови.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 13 Sep 2013 09:53
Last Modified: 27 Sep 2013 09:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7099

Actions (login required)

View Item View Item