Корпорациска истрага на компјутерски криминален инцидент

Stoilkovski, Marjan and Kaevik, Zorica and Gelev, Saso (2012) Корпорациска истрага на компјутерски криминален инцидент. In: Четврта конференција за информатички технологии за млади истражувачи.

[img]
Preview
Text
CITYR 2012-Korporaciska istraga na kompjuterski kriminalen incident.pdf

Download (1316Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд обработена е проблематиката на спроведување на истражни постапки во рамките на институцијата во која се случил компјутерскиот криминален инцидент, односно опишана е таканаречената корпорациска истрага, почнувајќи од првите информации за случување на криминалниот инцидент, преку составување на корпорациски тим за истрага, извршување на истражните активности, собирање на дигитални докази, нивната припрема за презентација пред врвните менаџери на институцијата, па се до донесувањето на одлука дали е потребно истрагата да се предаде во надлежност на званичните истражни органи или не. На крајот е даден пример за спроведување на една ваква истрага.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2013 12:36
Last Modified: 27 Sep 2013 07:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7084

Actions (login required)

View Item View Item