Социјално инженерство

Sandulovska, Marija and Maksud, Erol and Gelev, Saso (2012) Социјално инженерство. In: Четврта конференција за информатички технологии за млади истражувачи.

[img]
Preview
Text
CITYR 2012-Socijalno inzenerstvo.pdf

Download (1316Kb) | Preview

Abstract

Иако повеќето организации од целиот свет моментално посветуваат поголемо внимание на обезбедување на информациските системи со помош на софистицирани сигурносни алатки, сепак тие системи се уште остануваат отворени и ранливи. Земајќи ја во предвид оваа реалност, напаѓачите (хакерите) се насочуваат кон употреба на социјалното инженерство, наместо користење на нивните технички вештини за да дојдат до саканите информации. Концептот на социјалното инженерство во суштина е да се манипулира со корисниците на системот, кои се сметаат за најслабите алки на синџирот, со цел да се добие одредена информација. Повеќето луѓе сметаат дека социјалното инженерство е дело на криминални умови кои користат психолошки трикови врз корисниците на целниот компјутерски систем. Нешто за што сите се согласуваат е дека социјалното инженерство е паметна манипулација на напаѓачот со природата на човековата доверба. Целта е да се добијат информации кои на социјалните инженери ќе им овозможат неавторизиран пристап до вредни системи и до информациите кои се наоѓаат во тој систем. Ова всушност значи дека искусен социјален инженер може да добие пристап до секој информациски систем, независно од хардверските и софтверските механизми имплементирани за заштита на системот. Овој труд ќе го опише социјалното инженерство и некои од најчестите техники применувани од социјалните инженери и ќе претстави некои од начините со кои може да и се спротивставиме на оваа закана.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 12 Sep 2013 12:37
Last Modified: 12 Sep 2013 12:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7083

Actions (login required)

View Item View Item