Казнено-правната реформа и почитувањето на човековите права во Република Македонија

Nanev, Lazar and Buzarovska - Lazetik, Gordana and Misoski, Boban (2008) Казнено-правната реформа и почитувањето на човековите права во Република Македонија. Здружение за кривично право и криминологија на Македонија, 2 (2). pp. 1-34. ISSN 1409-5327

[img]
Preview
Text
Komparativno istrazuvanje.pdf

Download (534Kb) | Preview

Abstract

Компаративното истражување е резултат од потребата за збогатување на сознанијата за облиците и моделите на забрзани постапки што се пропишани и се применуваат во системите на казнена правда во европските држави. Има за цел да и помогне на работната група за забрзани постапки основана од страна на Министерството за правда на РМ, која има задача за преточување во конкретни предлог-законски одредби на утврдените насоки за реформа на казненото право во РМ, согласно Стратегијата за реформа на Казненото законодавство на РМ, според која, фокусот на вниманието треба да се насочи кон примената на при принципот на опортунитет на кривичното гонење, вонсудско спогодување и посебни облици на поедноставени постапки, напуштање на судскиот патернализам со префрлање на товарот на докажување врз странките, воведување систем на преклузии за одделни процесни дејствија и мерки против злоупотребата на процесните овластувања на странките, строги рокови за донесување и писмена изработка на пресудата, како и рационализација на системот на правни лекови.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Lazar Nanev
Date Deposited: 03 Sep 2013 07:49
Last Modified: 03 Sep 2013 07:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7045

Actions (login required)

View Item View Item