Развојот на далечинското учење во Европа и светот

Petrova Gjorgjeva, Emilija (2005) Развојот на далечинското учење во Европа и светот. Годишен зборник на Педагошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 5-6 (4). pp. 35-44.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_emilija.petrova_Desktop_Развојот на далечинското учење во Европа и светот.pdf

Download (3422Kb) | Preview

Abstract

Соочени со брзите промени во европското (светското) стопанство и економија, покрај редовното образование се јавува потреба од флексибилен, ефикасен и лесно достапен систем на усовршување, иновирање и стекнување на нови знаења и вештини. Драматичните културни промени гледани од аспект на младата генерација се силен фактор во технолошки - комуникациското влијание во процесот на социјализацијата, промената на структурата, информациските понуди. Образованието под влијание на овие фактори ќе претрпи промени посебно поради промените во изворот на информации и употребата на медиумите. Енормното зголемување на лично достапни информации и употребата на глобалните дигитални медиуми ќе овозможи самостојно учење во домот. Овој процес е потпомогнат и со технолошки поддржаното учење (technology supported learning), далечинското (distance learning), флексибилното учење (flexible learning), учење низ работен процес и учење дома (home learning).

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Emilija Petrova Gorgeva
Date Deposited: 23 Aug 2013 09:53
Last Modified: 26 Aug 2013 08:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6971

Actions (login required)

View Item View Item