Влијанието на римскиот казненоправен систем врз модерните казнени системи

Kosevaliska, Olga (2010) Влијанието на римскиот казненоправен систем врз модерните казнени системи. Годишен зборник на Правен факултет, 2 (1). pp. 117-127. ISSN 1857-7229

[img]
Preview
Text
Влијанието на Римската казнена постапкам врз модерните казнени системи.pdf

Download (380Kb) | Preview

Abstract

Влијанието на римскиот казненоправен систем врз модерните казнени системи АПСТРАКТ Оценката за развитокот на една држава ја даваме во согласност со развиеноста на нејзиниот правен систем а посебно со развиеноста на кривичното право. Во секоја држава развитокот на кривичното право и на казнената постапка е во зависност од еволуцијата на државното уредување и строгоста односно либералноста на пенетенцијарниот систем. Римската казнена постапка несомнено има влијание на развитокот на казнената постапка во сите земји на континентална Европа. Доказ за ова е присутноста на елементи од акузаторна и инквизициската постапка од Римскиот правен систем. Најмногу елементи од казнената постапка има во казнената постапка на Италија, Франција, Германија, Шкотска па дури и Русија. Франција дури го има задржано во извесна мера и начинот на избирање на поротата, а и Италија и Германија, со исклучок на поротата, имаат превземено многу одредби од оваа постапка. Клучни зборови: Римско право, казнено право, казнено процесно право, начела, порота, корупција.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Olga Gurkova
Date Deposited: 12 Aug 2013 14:19
Last Modified: 25 Jun 2015 11:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6889

Actions (login required)

View Item View Item