Што изгубивме низ времето (на примери од јазикот)

Nikolovska, Violeta (2013) Што изгубивме низ времето (на примери од јазикот). „Јазикот наш денешен“ Зборник на трудови од XVII научен собир одржан во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ - Скопје, 23. ISSN 978-608-220-018-7

[img]
Preview
Text
култура Инст.pdf

Download (299Kb) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да даде една културолошка анализа на животот на Македонците во период од еден век и нешто повеќе. Анализата на начинот на живот ја вршевме врз основа на јазикот, како нешто низ кое се отсликува менталитетот на народот, неговата култура и сл. Јазичниот материјал го побаравме во изворните македонски народни песни (како слика на една постара состојба) и во некои модерни песни, модерни начини на обраќање и сл.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 12 Aug 2013 12:46
Last Modified: 12 Aug 2013 12:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6879

Actions (login required)

View Item View Item