Основи на здравствен менаџмент

Matlievska, Margarita and Miladinov, Goran (2011) Основи на здравствен менаџмент. . (Unpublished)

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.petrevska_Desktop_Marga_MATLIEVSKA_MILADINOV, OZM, INTERNA SKRIPTA, 2011.pdf

Download (1095Kb) | Preview

Abstract

Во трудот „Основи на здравствен менаџмент” се понудени содржини кои се однесуваат на менаџментот како наука и неговата значајност за успешно функционирање на здравствениот систем во целина, и на здравствените организации како посебни деловни ентитети. Поконкретно, во трудот се објаснети поимите здравствени систем, здравствена заштита, здравствена установа, и се прецизира улогата на менаџерите, нивните обврски и одговорност. Трудот дава осврт на значењето на менаџментот, менаџерските вештини и способности, и нивното влијание врз резултатите од работењето а ги образложува и менаџерските нивоа. Воедно, во трудот се објаснуваат и менаџерските функции (планирање, организирање, координирање, контролирање) и менаџерската позиција како начин на изразување на етичност и општествена одговорност. Меѓу другото, оваа скрипта опширно го презентира финансирањето на здравствениот систем, правата на пациентите и процесот на одлучување. Со тоа, овој стручен ракопис нуди сеопфатни и неопходни сознанија од оваа област, и претставува материјал кој може да го користат не само студентите туку и оние кои веќе работат на проблематика.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Margarita Matlievska
Date Deposited: 10 Jul 2013 08:41
Last Modified: 09 Jan 2015 13:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6799

Actions (login required)

View Item View Item