Рецензирана скрипта по предметот Меѓународно јавно право

Marolov, Dejan (2012) Рецензирана скрипта по предметот Меѓународно јавно право. ISBN 978-608-4708-96-4.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=247

Abstract

Делокругот на меѓународното право главно се однесува на законските норми кои влијаат помеѓу народите (често нарекувани „држави“), но, тоа исто така се однесува и на одредени законски норми кои влијаат меѓу една држава и одредени луѓе во рамки на нејзините надлежности, и на одредени законски норми кои ги регулираат прекуграничните односи на луѓето. За разлика од националното законодавство, меѓународното право е во голема мера децентрализирано; не постои единствено законодавно тело, судство, или извршно тело одговорно за создавањето, толкувањето и спроведувањето на меѓународното право, туку постојат конгломерат од начини преку кои меѓународното право се обидува да ги извршува тие функции. Како такви, потеклото и природата на меѓународното право се невообичаени; областа му дозволува на еден правник да „размислува надвор од вообичаеното“за тоа што претставуваат законите и како истите го диктираат однесувањето на луѓето. Во исто време, процесот на севкупно проучување на доменот на меѓународното право може да се одвива со години, бидејќи опфаќа огромен опсег на теми, почнувајќи од најважните норми кои се обидуваат да спречат војни до оние помалку драматичните кои се однесуваат на транс-атлантските телефонски разговори.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 02 Jul 2013 07:40
Last Modified: 08 Apr 2015 10:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6750

Actions (login required)

View Item View Item