Конститутивните договори на Европската Унија и нејзините стратегии низ призма на одржливиот развој

Matlievska, Margarita (2010) Конститутивните договори на Европската Унија и нејзините стратегии низ призма на одржливиот развој. Зборник на трудови, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, Република Македонија, 2010.

[img]
Preview
Text
Matlievska, 2010, Zbornik na EF Stip.pdf

Download (272Kb) | Preview

Abstract

Една од стратешките цели на Република Македонија е нејзина интеграција во Европската Унија. Меѓу другото, тоа значи и следење на нејзината генерална политика. Затоа, од особена значајност е да се утврди дали Европската унија води политика на одржливост на развојот. Во трудот се презентирани согледувањата за вграденоста на одредби кои упатуваат на одржливост на развојот во договорите со кои се конституира Унијата (Treaties) и кои ја насочуваат нејзината политика, а се осврнува и на стратегиите за одржлив развој изработени и на ниво на Унијата, и на ниво на нејзините земји членки. Истражувањата упатуваат на заклучоци дека генералната политика на Европската унија е постигнување на одржлив развој. Клучни зборови: Одржлив развој, Договорите на Европската унија, Политики. ABSTRACT One of the strategic goals of the Republic of Macedonia is its integration to the European Union. Among the other things, it also means following of its general policy. For that reason, it is of a crucial importance to establish whether the European Union carries out a sustainable development policy. In the paper are presented views for the built in regulations that refer to the sustainability of the development in the Treaties by which the Union is constituted and which direct its policy. This paper reviews the sustainable development strategies which are made on the level of the Union, as well as on the level of its Member States. Researches refer to conclusions that the general policy of the European Union is an achievement of a sustainable development. Key words: Sustainable Development Strategies, European Union Treaties, Policies.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Margarita Matlievska
Date Deposited: 01 Jul 2013 14:07
Last Modified: 01 Jul 2013 14:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6741

Actions (login required)

View Item View Item