Колузии: Бертранд решение на теоремата на неразликување претставена од Коурнот Дуполот, големата Prisioner's Dilemma

Josheski, Dushko and Miceski, Trajko (2011) Колузии: Бертранд решение на теоремата на неразликување претставена од Коурнот Дуполот, големата Prisioner's Dilemma. Yearbook 2011, Faculty of Economics, III. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
micevski.pdf

Download (472Kb) | Preview

Abstract

Колузиите се најатрактивна тема во индустриската економија. Премолченото договарање на цени се случува, различни фирми поставуваат идентични цени без да се сретнат да дискутираат за тоа, а конкурентите препознаваат дека во нивен најдобар интерес е да ја избегне ценовната конкуренција. Поради prisoner’s dilemma, тешко е да се одржи колузивниот договор на долг рок, иако некои успешни колузии (цигари, челик, цемент, електрична опрема, нафта) постоеја со декади. Отвореното договарање на цените се казнува во САД со Шермановиот акт (Оддел 2). Kартелите се нестабилни, ако MC > MR секој член на картелот има мотиви да го зголеми аутпутот.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 28 Jun 2013 08:21
Last Modified: 28 Jun 2013 10:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6710

Actions (login required)

View Item View Item