Стабилизација на косините на етажите на рудникот Бучим во функција на обезбедување на стабилност на пристапните патишта и објектот за примарно дробење

Panov, Zoran and Minov, Kirco and Karanakova Stefanovska, Radmila and Doneva, Blagica (2011) Стабилизација на косините на етажите на рудникот Бучим во функција на обезбедување на стабилност на пристапните патишта и објектот за примарно дробење. In: XIV Меѓународен симпозиум ДГКМ.

[img]
Preview
Text
trud MASE.pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Тековната експлоатација во рудникот “Бучим“ се одвива во сложени геотехнички услови со појави на одрони, свлечиштa и слегнувањa на тлото. Ова особено се манифестира во последните неколку месеци а е резултат на продлабочувањето на површинскиот коп, зголемувањето на генералниот работен и пред се завршен агол. Ова клизиште не само што ја дестабилизира завршната косинина на површинскиот коп, ги заруши пристапните патишта, туку создаде и потенцијална опасност за објектот за примарно дробење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Radmila Karanakova Stefanovska
Date Deposited: 01 Jul 2013 07:38
Last Modified: 01 Jul 2013 07:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6699

Actions (login required)

View Item View Item