Утврдување на валидноста на некои тестови за проценка на статичката силина кај деца на 6 и 7 годишна возраст

Popeska, Biljana (2009) Утврдување на валидноста на некои тестови за проценка на статичката силина кај деца на 6 и 7 годишна возраст. Наука & спорт списание за научни и стручни прашања од физичката култура и врвниот спорт, 1 (1). pp. 107-110. ISSN 1857-6885

[img]
Preview
Text
31utvrduvanje na validnosta na nekoi testovi(2009).pdf

Download (13Mb) | Preview

Abstract

На два независни примероци на испитаници од машки пол - деца од 6 и 7 години, применети се три моторни теста за проценка на статичка сила: задржување на телото во згиб (ССВЗГ), задржување на телото во хоризонтална положба на грб (ССЗЛГ) и задржување на телото во хоризонтална положба легнат на мев (ССЗЛМ). Со примена на адекватни статистички методи, применетите моторни тестови се валидни за проценка на статичка сила кај машки деца на возраст од 6 и 7 години. Имајќи ја во предвид висината на проекциите и процентот на објаснетата варијабла кај двата примероци на испитаници, применетите тестови во наредните истражувања треба да се модифицираат и прилагодат на можностите на децата, на нивниот раст и развој и да се направат промени во техничка изведба на тие тестови.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 24 Jun 2013 13:06
Last Modified: 24 Jun 2013 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6670

Actions (login required)

View Item View Item