Нумерички и структурни разлики во моторни тестови за проценка на снага, применети кај деца на 6 и 7 годишна возраст

Popeska, Biljana (2009) Нумерички и структурни разлики во моторни тестови за проценка на снага, применети кај деца на 6 и 7 годишна возраст. Наука & спорт списание за научни и стручни прашања од физичката култура и врвниот спорт, 1 (1). pp. 111-114. ISSN 1857-6885

[img]
Preview
Text
30numericki i strukturni razliki vo motorni testovi(2009).pdf

Download (12Mb) | Preview

Abstract

На испитаници од 6 и 7 годишна возраст применети се 4 моторни теста за проценка на експлозивна снага, 4 за проценка на репетативна снага и 3 за проценка на статичка сила. Со примена на Т-тест добиени се нумерички разлики во добиените резултати меѓу децата од 6 и 7 години. Значајно подобри резултати постигнале децата од 7 години во моторните тестови за проценка на експлозивна снага, односно во моторните тестови со сложена структура, каде во исто време се изведуваат движења со рацете, нозете и трупот. Додека идентични резултати децата од 6 и 7 години постигнале во моторните тестови кои се едноставни по својата структура, односно тестовите се изведуваат со задржување, исправање или подигнување на поедини делови од телото (репетативна снага и статичка сила).

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 24 Jun 2013 13:06
Last Modified: 24 Jun 2013 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6669

Actions (login required)

View Item View Item