Техничка изведба на гимнастичкиот елемент прекопит назад згрчено во зависност од морфолошките и моторичките фактори

Todorovski, Dusan and Popeska, Biljana (2009) Техничка изведба на гимнастичкиот елемент прекопит назад згрчено во зависност од морфолошките и моторичките фактори. Наука & спорт списание за научни и стручни прашања од физичката култура и врвниот спорт, 1 (1). pp. 115-118. ISSN 1857-6885

[img]
Preview
Text
28tehnickata izvedba na gimnastickiot element(2009).pdf

Download (24Mb) | Preview

Abstract

За утврдување на влијанието на морфолошките и моторните димензии на успешната техничка изведба на гимнастичкиот елемент прекопит напред згрчено на партер, реализирано е истражување на 148 испитаници со примена на 21 антропометриска варијабла и 30 моторни теста. Добиените резултати укажуваат на значајно влијание на лонгитудиналниот фактор и на моторните способности: координација, флексибилност, фреквенција на движењата, рамнотежа и експлозивна снага на успешната изведба на прекопит назад згрчено. Освен флијанието на антропометриските и моторните фактори во процесот на учење треба да се примени и адекватна методска постапка.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 24 Jun 2013 13:06
Last Modified: 24 Jun 2013 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6667

Actions (login required)

View Item View Item