Impact of management development and research on defense in safety of the Рepublic of Macedonia

Nikolov, Elenior and Bogdanoski, Mitko and Contev, Robertino and Petreski, Drage (2010) Impact of management development and research on defense in safety of the Рepublic of Macedonia. In: Conference for Security, Ecological Security, and Challenges of the Republic of Macedonia, 17-18 Sept 2010, Ohrid, R. Macedonia.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Drage Petreski - Trudovi za UGD Repozitorium_Vlijanie_na_Menad_na_I&R_vo_Odbrana_VA.pdf

Download (638Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд е прикажан краток преглед на политиката за развојот и истражувањето во одбраната. Потенциран е нискиот степен на финансиска подршка, како и нискиот степен на примена на предностите на развиените капацитети за истражување и развој, особено во индустрискиот процес (како на воениот, така и на цивилниот сектор). Како одговор на овие недостатоци, предложен е соодветен модус кој што опфаќа низа мерки и постапки со искористување на националните фондови, но и други фондови кои не се за занемарување, меѓу кои главен акцент се става на фондовите на интернационални организации, невладини организации, мултилатерални заеднички проекти и билатерални програми за соработка за оваа област.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Истражување & развој, безбедност, национален систем на И&Р, И&Р во воената индустрија.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 13 Jun 2013 14:54
Last Modified: 27 Sep 2013 09:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6581

Actions (login required)

View Item View Item