Компарирање на латентната моторна структура кај ученици од 12 и 13 годишна возраст

Mitevski, Orce and Popeska, Biljana (2008) Компарирање на латентната моторна структура кај ученици од 12 и 13 годишна возраст. Зборник на трудови од стручно - научен собир: Програмско - органзиациска, стручна и научна димензија на училишниот спорт, Пелистер, 2008 . pp. 385-391.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_Компарирање на латентната моторичка труктура кај ученици на 12 и 13 годишна возраст (2008).pdf

Download (20Mb) | Preview
Official URL: http://www.fusmak.org.mk/

Abstract

На примерок на испитаници од 144 ученици на 12 и 13 годишна возраст, применето е лонгитудинално истражување со примена на 27 моторички тестови, со цел да се утврди латентната структура во моторичкиот простор во двата возрасни периода и се утврди сличноста на истоимено дефинираните моторни фактори. Со примена на факторска анализа кај учениците на 12 годишна возраст изолирани се 6 моторни димензии (динамометриска сила, рамнотежа, експлозивна снага, координација и статичка снага, 1 фактор е недефиниран), а во возрасниот период од 13 години изолирани се 5 латентни димензии (рамнотежа, прецизност, динамометриска сила, флексибилност, координација). Коефициентот на конгруенција меѓу изолираните и истоимено дефинирани фактори (рамнотежа, динамометриска сила и координација во двата возрасни периода) се ниски и незначајни, што укажува на егзистирање на различна структура во моторниот простор во 12 и 13 годишна возраст.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:26
Last Modified: 17 Jun 2013 13:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6561

Actions (login required)

View Item View Item