Споредбена анализа на факторските структури и промените во латентниот моторички простор кај учениците од машки пол во возрасниот период од 11 - 12 години

Mitevski, Orce and Popeska, Biljana (2005) Споредбена анализа на факторските структури и промените во латентниот моторички простор кај учениците од машки пол во возрасниот период од 11 - 12 години. Прв меѓународен симпозиум за наставата по физичко образование и спорт на студентите: Зборник на трудови. pp. 60-63.

[img]
Preview
Text
4sporedbena analiza na fakt. strukturi(2005).pdf

Download (11Mb) | Preview

Abstract

Со цел да се утврдат и споредат факторските структури како и промените во моторниот латентен простор кај ученици од машки пол на 11 и 12 годишна возраст, извршено е лонгитудинално истражување со примена на 27 моторни теста. Со примена на факторска анализа кај учениците на 11 годишна возраст од применетите моторни тестови изолирани и дефинирани се 5 латентни моторни димензии (флексибилност, динамометриска сила, координација, рамнотежа и ритмичка структура). На 12 годишна возраст кај истите ученици, егзистираат 6 латентни моторни димензии (динамометриска сила, рамнотежа, експлозивна снага, координација, статичка снага и еден недефиниран фактор). Со израчунување на коефициентот на конгруенција, утврдена е различна факторска структура на изолираните фактори во првото и второто мерење, односно кај учениците на 11 и 12 годишна возраст (во 5 и 6 одделение). Различната факторска структура ја наметнува потребата од реализирање на различни програмски содржини на часовите по физичко образование во третираниот возрасен период.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:18
Last Modified: 17 Jun 2013 13:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6551

Actions (login required)

View Item View Item