Аеробикот како средство за остварување на целите и задачите на часот по физичко образование, спорт и спортски активности

Popeska, Biljana (2005) Аеробикот како средство за остварување на целите и задачите на часот по физичко образование, спорт и спортски активности. Прв меѓународен симпозиум за наставата по физичко образование и спорт на студентите, Зборник на трудови. pp. 38-40.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.popeska_Desktop_repozitorium_3 Аеробикот како средство за остварување на целите на часот по ФЗО(2005).pdf

Download (8Mb) | Preview

Abstract

Аеробикот како форма на физичката активност обединува различни движечки структури кои ја активираат мускулатурата на целото тело и се изведуваат во присуство на музика. Аеробикот има позитивно влијание врз морфолошкиот, функционалниот, моторниот, психичкиот и емоционалниот статус на човекот и во секој од нив предизвикува позитивни трансформациски промени. Неговите содржини ги задоволуваат потребите на учениците и одговараат на нивните можности почитувајќи ги индивидуалните разлики. Се препорачува како содржина која може да се имплементира во наставните планови по физичко образование во основните, средните училишта и на факултетите и како средство со кое успешно може да се реализираат нејзините цели и задачи.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 17 Jun 2013 13:17
Last Modified: 17 Jun 2013 13:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6550

Actions (login required)

View Item View Item