Компарација и можности на QKD техниката

Suminoski, Tomislav and Kukuseva, Maja and Bogdanoski, Mitko and Risteski, Aleksandar (2009) Компарација и можности на QKD техниката. In: 9та Национална конференција со интернационално присуство - ETAI 2009, 26-29 Sept 2009, Охрид, Р. Македонија.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Mitko Bogdanoski - Trudovi za UGD Repozitorium_Telekomunikacii - Kompjuterski Nauki_9. ETAI_2009_QKD.pdf

Download (285Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледани современите Техники за дистрибуција на квантен клуч (Quantum Key Distribution) во областа на сигурносните комуникации, кои претставуваат еден огромен чекор напред во развојот на криптографијата и безбедносните комуникации воопшто. Со невидениот развој на квантната физика, преку самата дистрибуција на квантен клуч кој е речиси невозможно да се пробие со класичните технологии, се јавија низа нови можности, особено во сферата на криптологијата. Даден е и осврт на актуелните QKD принципи и уреди со конкретна компарација помеѓу QKD техниките. Претставени се и новитетите и можностите на истите преку низа на експерименти и апликации каде што се употребуваат.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Фотон, Quantum bit (Qubit), Quantum Key Distribution (QKD), сигурносни комуникации.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Social Sciences > Media and communications
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Military Academy
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 30 May 2013 13:26
Last Modified: 27 Sep 2013 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6463

Actions (login required)

View Item View Item