Агрохемија и исхрана на растенијата

Gulaboski, Rubin (2013) Агрохемија и исхрана на растенијата. Goce Delcev University, Stip, Macedonia. ISBN 978-608-4708-04-9

[img]
Preview
Text
АГРОХЕМИЈА-КНИГА-Гулабоски.pdf - Published Version

Download (2966Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/detal.php?id=158&isbn=978...

Abstract

Во оваа книга, даден е краток преглед на својствата на почвите и на својствата и типовите на вештачки ѓубрива што се употребуваат во земјоделството. Притоа, дадени се податоци за хранливите материи во вештачките ѓубрива, за својствата на овие материи, начинот на нивно земање од страна на растенијата, и за проблемите што настануваат кај растенијата поради недостаток од дадени хранливи материи. Покрај тоа, дадени се детални податоци за механизмите на хемиските и физичките процеси на хранливите материи во почвите и растенијата. Дадени се и конкретни примери за производство на дадени вештачки ѓубрива, а детално се претставени и процесите на гранулација, транспорт и апликација на вештачките ѓубрива.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: fertilizers, soils, plant nutrition, NPK fertilizers, Eutrophication
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Rubin Gulaboski
Date Deposited: 21 May 2013 12:34
Last Modified: 21 May 2013 12:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6358

Actions (login required)

View Item View Item