Делата на Мажовски, Цепенков и Прличев за Александар III Македонски

Mladenoski, Ranko (2012) Делата на Мажовски, Цепенков и Прличев за Александар III Македонски. Годишен зборник на Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ ‒ Штип, III (3). pp. 189-196. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Ranko Mladenoski tekst Zbornik 2012.pdf

Download (384Kb) | Preview

Abstract

Трудот претставува преглед и анализа на мемоарските и книжевно-уметничките дела на Исаија Мажовски, Марко Цепенков и Григор Прличев во кои се споменува славниот крал на античка Македонија, Александар III Македонски. Станува збор, имено, за Спомените на Мажовски, песната на Цепенков со наслов Мајка Македонија ги советува своите чеда да востанат против тиранијата на Турците, како и две слова (беседи, говори) на Прличев – Слово на св. Кирил и Методиј и Слово одржано во Охрид во 1883 година. Овие тројца наши културни и револуционерни дејци од 19 век се повикуваат на славата на Александар Македонски со цел да го поттикнат и да го зацврстат националниот, револуционерниот, но и просветниот дух на Македонците во нивното време. Тоа е време кога македонскиот народ, исто како и многу други народи на Балканскиот Полуостров и во Европа, тежнее кон создавање на своја самостојна, независна национална држава во нејзините јазични и етнографски граници. Меѓутоа, покрај ова, во наведените македонски книжевни споменици од 19 век Александар Македонски ја има и улогата на интерактивен код на различните култури, а тоа значи дека на најславниот античко-македонски крал, покрај националниот, му се придава и еден општ, универзален карактер.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 21 May 2013 08:17
Last Modified: 21 May 2013 08:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6347

Actions (login required)

View Item View Item