Синхрониска и дијахрониска анализа на правните термини во францускиот и во македонскиот јазик

Jakimovska, Svetlana (2013) Синхрониска и дијахрониска анализа на правните термини во францускиот и во македонскиот јазик. Зборник - Меѓународен дијалог: исток-запад. pp. 60-64. ISSN 978-608-4689-04-1

[img] Text
sinhronija i dijahronija.doc - Published Version

Download (60Kb)

Abstract

Термините „синхронија“ и „дијахронија“ се воведени во лингвистиката од страна на Фердинанд де Сосир. Со нив се означуваат два вида јазична анализа: онаа на јазикот во даден момент и онаа која го разгледува историскиот развој на јазикот. Предмет на овој труд е да ја разгледа улогата и застапеноста на синхронијата и дијахронијата во терминологијата и преведувањето, во кои најчесто доминира синхронискиот пристап, но во кои исто така значајно место зазема и дијахронијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 15 May 2013 14:19
Last Modified: 15 May 2013 14:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6285

Actions (login required)

View Item View Item