Италијанската книжевност на миграција како модел за меѓукултурно учење

Karanikikj Josimovska, Jovana (2013) Италијанската книжевност на миграција како модел за меѓукултурно учење. Зборник на научни трудови, Четврта меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток - Запад“ (Култура, славјанство и економија), 4. pp. 161-164. ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
konferencija4_slavjanski_jkaranikik.pdf

Download (169Kb) | Preview

Abstract

Текстот нуди приказ на релативно новата книжевна, културолошка и пред сè општествена појава во Италија – мигрантската книжевност. Во првиот дел е претставен развојот на овој феномен во Италија и неговите општи карактеристики, додека во вториот дел се разгледува неговиот потенцијал во поглед на меѓукултурната размена која станува сè повеќе неопходна во Италија, како и во секое современо општество. Опфатени се две рамништа на разгледување: специфичниот јазик употребуван во овие дела, збогатен со нови термини од многу други јазици, и темите кои обработуваат секојдневни ситуации низ кои минуваат мигрантите и на кои треба да им се обрне поголемо внимание.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovana Karanikik
Date Deposited: 10 Sep 2013 12:41
Last Modified: 04 Dec 2019 09:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6265

Actions (login required)

View Item View Item