Примена на софтвер за проектирање на дупчачко-минерски работи во рударството

Gocevski, Vanco and Mijalkovski, Stojance (2010) Примена на софтвер за проектирање на дупчачко-минерски работи во рударството. Македонско рударство и геологија, X (19). pp. 29-33. ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
Trud 28. Primena na softver za proektiranje na dupcacko-minerskite raboti vo rudarstvoto.pdf

Download (839Kb) | Preview

Abstract

Развојот на современото рударство во светот е во постојан подем, благодарејќи на се поголемата директна примена на информатичката технологија во рудниците. Истата овозможува побрза обработка на податоците, интерпретација на добиените резултати, компјутерско моделирање и визуелно претставување на одделните рударски операции, како и самиот рудник во тродимензионален облик. Постојат повеќе софтверски пакети коишто се наменети за решавање на проблеми во рударството, меѓу кои е и софтверот “Promine” којшто се применува во рудникот САСА, М. Каменица.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 08:27
Last Modified: 08 May 2013 12:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6200

Actions (login required)

View Item View Item