Функционална зависност на трошоците при изработка на хоризонтални рударски простории

Doneva, Nikolinka and Despodov, Zoran and Hadzi-Nikolova, Marija and Mijalkovski, Stojance (2012) Функционална зависност на трошоците при изработка на хоризонтални рударски простории. In: VI Стручно советување на тема: „Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини", 23-24 Nov 2012, Штип - Р. Македонија.

[img]
Preview
Text
Trud 43. Funkcionalna zavisnost na trosocite pri izrabotka na horizontalni rudarski prostorii.pdf

Download (1419Kb) | Preview

Abstract

Значајно место во вкупните трошоци за добивање на тон руда имаат трошоците за изработка на капиталните рударски простории. Токму поради тоа во овој труд се презентирани резултатите од моето научно истражување. Во него се утврдени трошоците за изработка на хоризонтални рударски простории со различна големина на попречен пресек, кои минуваат низ работнa срединa со различни структурни карактеристики. На основа вака добиените податоци е утврдена двопараметарска функционална зависност на трошоците за изработка.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 08 May 2013 12:23
Last Modified: 24 Oct 2014 11:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6192

Actions (login required)

View Item View Item