Биологија на клетка

Koleva Gudeva, Liljana and Djokic, Milena (2009) Биологија на клетка. . (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Прaктикум Биологија на клетка.pdf

Download (2316Kb) | Preview

Abstract

Биологијата на клетката е научна дисциплина која ја проучува клетката од различни аспекти, односно ја проучува нејзината форма, големина, структура, организација, нејзиниот развиток, физиологијата, интеракцијата со средината, животниот циклус, делбата и смрт. Современите сознанијата дека сите животни процеси се одвиваат на клеточно ниво, ја претставуваат и како наука на иднината. Тоа и овозможува значајно место и примена во многу други биолошки дисциплини, како што се физиологијата, генетиката, микробиологијата и др. За постигнатиот развиток големо значење имаат научните достигнувања од областа на хемијата и биохемијата. Биологијата на клетката, порано цитологијата (kytos = клетка, длабнатина, јама, празнина, λογία = наука) сé повеке се трансформира како интегрален дел на молекуларната биологија бидејки за многу прашања по однос на одделни клеточни системи и начинот на нивното дејствување одговорот сé повеке се бара на ниво на молекулите. Практикумот по Биологија на клетка е наменет за студентите од прв циклу кои го изучуваат истоимениот предмет на Факултетот по природни и технички науки.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Biological sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Liljana Koleva Gudeva
Date Deposited: 30 Apr 2013 07:50
Last Modified: 30 Apr 2013 07:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6190

Actions (login required)

View Item View Item