Појава на длабоки венски тромбози на долните екстремитети и пулмонален емболизам кај пациенти со срцеви заболувања хоспитализирани и лекувани во ЈЗУ Општа болница во Штип

Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka and Kamceva, Milka and Velickova, Nevenka (2007) Појава на длабоки венски тромбози на долните екстремитети и пулмонален емболизам кај пациенти со срцеви заболувања хоспитализирани и лекувани во ЈЗУ Општа болница во Штип. In: 17th Congress of the doctors of R. Macedonia with intrenational participation, 10-13 Oct 2007, Ohrid.

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Image
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_biljana.kosturanova_Desktop_Длабоки венски тромбози.jpg

Download (338Kb) | Preview

Abstract

Болните со срцева слабост и зголемен крвен притисок имаат зголемен ризик за појава на тромбоза. Десет до 14 дена по прележан акутен инфаркт на миокардот тромбоза на длабоките вени се среќава во мошне висок процент. Цел на трудот: Да се прикажи инциденцијата на појава на тромбоза на длабоките вени и инциденцијата на пулмонална тромбоемболија кај пациенти со срцева слабост хоспитализирани и лекувани во РЕ на ЈЗУ Општа болница во Штип. Заклучок: Болните со исхемични болести на срцето, со хипертензивни болести и болни со кардиомиопатии се со зголемен ризик од развивање на длабоки венски тромбози и пулмонални тромбоемболии. Поради тоа треба да се започне рано со превенција, скратување на лекувањето во постела, адекватно и современо лекување на сите болни со срцева слабост и хипертензија и примена на посебен хигиено диететски режим.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 30 Apr 2013 07:45
Last Modified: 30 Apr 2013 07:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6123

Available Versions of this Item

  • Појава на длабоки венски тромбози на долните екстремитети и пулмонален емболизам кај пациенти со срцеви заболувања хоспитализирани и лекувани во ЈЗУ Општа болница во Штип. (deposited 30 Apr 2013 07:45) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item