Значење на РТГ дијагностика во предоперативниот пристап на радикуларните цисти

Menceva, Z and Dimova, Cena (2009) Значење на РТГ дијагностика во предоперативниот пристап на радикуларните цисти. In: V меѓународен конгрес на стоматолозите на Македонија, 10-13 Sept 2009, Охрид.

[img]
Preview
Text
menceva.pdf - Published Version

Download (4Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster menceva.pdf

Download (535Kb) | Preview

Abstract

Цел на истражувањето: Целта на трудот е да се прикаже случај со оскуден РТГ наод за присуство на радикуларна циста на првиот десен максиларен молар. Материјал и метод: Пациент на 24 годишна возраст со радикуларна циста со нејасни контури на РТГ. Се екстрахираше цистата во целост, која се протегаше до вториот премолар, кој истовремено се апикотомираше и ретроградно се наполни. Резултати: Со отсранување на цистата се дојде до очекуваната колизија со максиларниот синус во горните букални партии од забот како и преку палатиналниот корен. Заклучок: Анамнезата, прегледот, РТГ дијагностика, се честопати доволни за целосна дијагноза, меѓутоа во овиј случај и покрај оскудниот РТГ наод се испланира резот и целата оперативна постапка

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 04 Apr 2013 09:54
Last Modified: 10 Aug 2015 07:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6094

Actions (login required)

View Item View Item