Оптурациони можности на Gutta-Flow: ин витро испитување

Popovska, Lidija and Dimova, Cena (2009) Оптурациони можности на Gutta-Flow: ин витро испитување. In: V-ти Конгрес на стоматолозите од Македонија со меѓународно учество, 10-13 Sept 2009, Охрид, Македонија.

[img]
Preview
Text
lidija.pdf - Published Version

Download (626Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
лидија.pdf

Download (460Kb) | Preview

Abstract

Целта на ова испитување беше во ин витро услови да се одреди оптрационата можност на оптурационата можност на материјал на канално полнење врз база на силикон (Gutta- Flow) како и да се спореди неговата ефикасност со останатите оптурациони системи. Материјал и Метод: употребивмевкупно 36 екстрахирани заби. Сите коренски каналиги обработивме машински со ProTaper. Забите ги поделивме во четири групи според полнењето- прва група полнење со латерална кондензација, втора група со термафил полнење и трета група со single cone оптурација со гутаперка со соодветен коництет. Четвртата група ја полневме со Gutta-Flow. По полнењето правевме радиографски снимки, а потоа забите ги сечевме хоризонтално на растојание од 2 и 4 мм од анатомскиот апекс. Со помош на стереомикроскоп ја проценувавме појавата на празнини и адаптација на полнењето според коренскиот канал. Резултати: полнењето проследено преку радиографските снимки не покажа сигнификантна разлика помеѓу групите. Проценувањето на попречните пресеци покажа дека техниките на полнење со Gutta-Flow, термафил и латерална кондензација имаат сличен оптурациски ефект. Оптурацијата на single cone техника се покажа понеуспешна во однос на другите оптурациони техники. Заклучок: Дефинитивното полнење на коренските канали со Gutta-Flow е ефикасен начин за обезбедување на адекватно полнење во ендодонцијата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 04 Apr 2013 09:50
Last Modified: 10 Aug 2015 07:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6093

Actions (login required)

View Item View Item