Ортодонтско оралнохируршки третман на ектопично поставен максиларен инцизив

Kanurkova, Lidija and Dimova, Cena (2009) Ортодонтско оралнохируршки третман на ектопично поставен максиларен инцизив. In: V-ти Конгрес на стоматолозите од Македонија со меѓународно учество, 10-13 Sept 2009, Охрид, Македонија.

[img]
Preview
Text
kanurkova.pdf - Published Version

Download (611Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster ohrid - lidija.pdf

Download (563Kb) | Preview

Abstract

Цел на трудот е да се прикаже ортодонтски и оралнохируршки третман кај пациент со ектопично поставен максиларен инцизив Материјал и метод: Кај пациентката СЏ на 15 годишна возраст со хоризонтално поставен инцизив беше извршена кортикотомија и поставен фиксен ортодонтски апарат. Резултати: по период од 16 месеци инцизивот беше поставен во денталниот лак. Заклучок: Со оваа терапија беа постигнати добра фацијална естетика и правилна функција во орофацијалната регија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 04 Apr 2013 09:47
Last Modified: 10 Aug 2015 07:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6091

Actions (login required)

View Item View Item