Case-study: Папазова против Градска Аптека (Спор за неисплатени надоместоци) - 2008

Apasiev, Dimitar (2011) Case-study: Папазова против Градска Аптека (Спор за неисплатени надоместоци) - 2008. In: Работни спорови - Позитивни примери од судската пракса. Movement for Social Justice – "Lenka", Skopje, Republic of Macedonia, pp. 218-226. ISBN 978-608-65134-2-9

[img]
Preview
Text
Papazova vs Gradska Apteka.pdf

Download (70Kb) | Preview
Official URL: http://www.lenka.mk

Abstract

Ова поглавје е дел од книгата „Работни спорови - Позитивни примери од судската пракса“ во издание на Движењето за социјална правда Ленка (Скопје). Интервјуто е водено од страна на Димитар Апасиев, на 7.II.2011, во Велес. Архивскиот број под кои е заведен предметот во Основниот суд Велес е: П.бр. 918/08. Примерот на Папазова е за одбележување затоа што укажува на тоа дека поранешните работници, кои поради разни нанесени неправди си одат од кај работодавачите – сè уште имаат можност, по судски пат, да си ги остварат правата кои им следувале, иако повеќе не се водат како вработени во тоа друштво! Папазова, која сега е невработена и која досега има учествувано и во неколку работнички штрајкови, и покрај добиениот судски спор – поради недовербата кон нашиот судски систем, вели дека доколку во иднина, евентуално и биде повредено одредено работничко право – двапати ќе размисли дали пак би се впуштила во ваква „авантура“!?

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 03 Apr 2013 12:37
Last Modified: 03 Apr 2013 12:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6072

Actions (login required)

View Item View Item