Граѓанското здружување и неолиберализмот - Како НВО-секторот во Македонија го задуши општествениот активизам

Apasiev, Dimitar (2013) Граѓанското здружување и неолиберализмот - Како НВО-секторот во Македонија го задуши општествениот активизам. Годишник во чест на 18 години од основањето на политичките студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“, 47-48. pp. 135-149. ISSN 0583-5062

[img]
Preview
Text
27.) Gragjanskoto zdruzivanje i Neoliberalizmot.pdf

Download (733Kb) | Preview

Abstract

*Централниот проблем кој го анализира авторот на трудот, е: Дали невладините организации можат да се изедначат со граѓанскиот активизам и дали тие го поттикнуваат или го инхибираат истиот? Преку една историска скица на развојот на современиот капитализам и НВО-секторот, разработени се интересни хипотези за „случајноста“ на НВО-бумот и паралелното продирање на неолибералистичките максими во општественото живеење, особено во т.н. посткомунистички земји. Истовремено, дадена е и остра критика на НВО- бирократијата и НВО-елитизмот, аргументирано анализирајќи ги местата каде овие „активисти“ и „експерти“ потфрлија при нивното делување на терен – при што тие, всушност, допринесоа за демотивација и деполитизација на граѓанинот во нашево совремие и за развивање на инфериорниот и штетен лилипутански синдром. Текстот завршува со конструктивни препораки и генерални насоки за развој на граѓанскиот сектор во блиска иднина.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 03 Apr 2013 12:23
Last Modified: 03 Apr 2013 12:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6070

Actions (login required)

View Item View Item