Практикум по мултимедија

Mileva, Aleksandra and Stojanov, Done (2013) Практикум по мултимедија. ISBN 978-608-4708-00-1.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=163

Abstract

Поважните техники за обработка на слики во софтверскиот пакет GIMP се анализирани во првото поглавје. Најголем дел од практикумот е посветен на изработката на мултимедијални апликации со Adobe Flash. Oсновите на Flash, почнувајќи од креирање на објекти, работа со симболи, додавање на Motion Tween и Shape Tween, па сè до развој на GUI апликации со готови контролни елементи, функционално поддржани од напреден Action Script 3.0 код, се предмет на анализа во првите пет поглавја. Напредни Flash апликации, кои вклучуваат: работа со регуларни изрази, обработка на стринг податоци, поврзување и работа со бази на податоци, работа со Video класа, како и поврзување со јавен Веб сервис, се предмет на анализа во втората половина од практикумот. Техниките за обработка на аудио содржина, како и Audacity софтверот, се елаборирани на крајот од практикумот.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Done Stojanov
Date Deposited: 25 Mar 2013 16:36
Last Modified: 09 Jan 2015 12:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5945

Actions (login required)

View Item View Item