Интензивен физикален третман при акутна нервномускулна слабост стекната во единица за интензивно лекување кај хируршки пациенти на продолжена механичка вентилација

Dimitrov, Olgica and Arsov, Blaze and Anguseva, Tanja and Mitrev, Zan (2012) Интензивен физикален третман при акутна нервномускулна слабост стекната во единица за интензивно лекување кај хируршки пациенти на продолжена механичка вентилација. . (Unpublished)

[img] Slideshow
Интензивен физикален третман при акутна нервномускулна слабост стекната.ppt

Download (10Mb)

Abstract

-CIM (critical illness neuromuscular disease) е синдром на сериозна, акутна нервномускулна слабост стекната во единицата за интензивно лекување кај пациенти на продолжена механичка вентилација (повеќе од 7 дена).Заеднички симптоми се проксимална мускулна слабост која може да ги зафати сите екстремитети и респираторната мускулатура, сензорен дефицит, намалување на длабоки тетивни рефлекси и сериозни мускулни атрофии. -Пациентите се будни и контактибилни, комуницираат преку својата мимика, но немаат спонтана моторика.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Tanja Anguseva
Date Deposited: 25 Mar 2013 16:24
Last Modified: 09 Apr 2015 09:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5924

Actions (login required)

View Item View Item