Примената на 64 слојната компјутеризирана томографија во ангиографијата и кардиологијата

Veljanovska, Lidija (2010) Примената на 64 слојната компјутеризирана томографија во ангиографијата и кардиологијата. .

[img]
Preview
Text
Primena na 64 Zainfocentar.pdf

Download (2969Kb) | Preview

Abstract

*Предност во однос на коронарографија: едноставен и брз начин со голема дијагностичка прецизност; Се изведува во конфорни услови за пациентот; Кратко време на траење на преглед; Се намалува бројот на класични инвазивни коронарографии; Освен срце и срцеви крвни садови, се прегледуваат и сите органи во снимената регија. *Недостатоци во однос на коронарографија: Поголема доза на зрачење; Долготраен постпроцесинг на податоци; Прегледот не може да се повтори во исти акт; Послаба визуелизација на дистални сегменти на коронарни артерии и колатерална циркулација; Нова метода побарува долготрајна соодветна едукација.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lidija Veljanovska
Date Deposited: 25 Mar 2013 16:15
Last Modified: 19 Jun 2013 07:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5879

Actions (login required)

View Item View Item