Влијанието на екстерните фактори врз процесот на зреење на трајните колбаси

Radeska, Biljana (2013) Влијанието на екстерните фактори врз процесот на зреење на трајните колбаси. Masters thesis, Goce Delcev University - Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Biljana Radeska.pdf

Download (1911Kb) | Preview

Abstract

Како материјал за испитување во овој магистерски труд се користени трајните производи чајна, кулен и зимски колбас (стар бел дедо) произведени во индустриски услови во месна индустрија. Испитувањата се извршени за трите производи. Ферментацијата кај чајниот колбас е 14, а за куленот и зимски колбас изнесува 22 дена. Идеална температура за зреење на трајните колбаси изнесува почетна околу 18°С и како што се одвива ферментацијата постепено се намалува до 15 - 16°С. Релативната влажност во комората за зреење на почетокот изнесува 82%, додека пак во текот на зреењеето се намалувала до 72%. Најдобра циркулација на воздух во комората во почеток на ферменација е 0,5 m/s до 0,8 m/s, потоа се намалува во втората фаза околу 0,1 m/s до 0,5 m/s, што значи на крај струењето на воздух изнесува околу 0,1 m/s до 0,2 m/s. Во текот на испитувањето е извршена пресметка на калото и хемиско испитување на готовите производи. На крај се утврдени сензорните карактеристики на готовите производи.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Agricultural Sciences > Animal and dairy science
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 21 Mar 2013 22:13
Last Modified: 21 Mar 2013 22:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5835

Actions (login required)

View Item View Item