Лекување и редставрација на забот или екстракција или соодветна протетска рехабилитација

Pandilova, Maja and Dimova, Cena (2012) Лекување и редставрација на забот или екстракција или соодветна протетска рехабилитација. Journal of Dentistry Apolonia, 14 (27). pp. 101-1012. ISSN 1409-8768 (Print) / 1857-6087 (Online)

[img]
Preview
Text
Apolonia27.pdf

Download (11Mb) | Preview
Official URL: http://www.revista-apolonia.org

Abstract

Лекување на еден периодонтално засегнат заб, спротивно на екстракција е една од најтешките одлуки што еден стоматолог мора да ги донесе. Клиничарот може да донесе одлука врз основа на одредени критериуми дадени во литературата, но сепајк неговото искуство сеуште останува најважен, ако не и зачува или екстрахира. За жал во стоматологијата, како и во сите биолошки науки, нема конкретен одговор на ова прашање, па токму затоаовој труд ќе погледне во литературата, но и ќе го симулира долгогодишното искуство на авторите со основна цел да му помогне на клиничарот во донесувањето на одлуките во врска со судбината на компромитираниот заб. Согледувајќи го ова преминавме на пребарување на литературата која беШе достпна, а која се занимава со овој проблем. Истражувањето беше изведено според три клучни збора: екстракција на заби, план на терапија и критериуми. Целокупната литература беше прегледана о користејќи го своето искуство авторите направија селекција и систематизација на податоците. Со цел да се направи ред во податоците решивме факторите и варијабилите во донесувањето на одлуката да ги поделиме во 6 категории: 1. иницијална проценка, 2. стадиумот или сериозноста на пародонталната болест, 3. зафатеноста на фуркацијата 4. етиолошките фактори, 5. рестарвативните фактори, 6. други решавачки фактори. Секоја поединечна категорија е дискутирана во трудот.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 11 Mar 2013 08:35
Last Modified: 30 Sep 2013 10:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5829

Actions (login required)

View Item View Item