Современ хируршки третман на каротидната болест

Mitrev, Zan (2010) Современ хируршки третман на каротидната болест. .

[img]
Preview
Text
Современ хируршки третман на каротидната болест.pdf

Download (1135Kb) | Preview

Abstract

- Пациенти со каротидна стеноза кои очигледно би имале повеќе бенефит од каротидна ангиопластика и стентирање отколку од ЦЕА, се пациенти со сигнификатни коморбидитети кои имаат слаб хируршки потенцијал. - Постари пациенти може да имаат повисок ризик од слаб мозочен удар во првите 30 дена после стентирање отколку после ЦЕА. - Употребата на заштитни емболични филтри се важни за крајниот резултат после ангиопластика и стентирање.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 04 Mar 2013 14:27
Last Modified: 04 Oct 2013 11:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/5712

Actions (login required)

View Item View Item